Preskoči navigaciju

Zeleno lisnato povrće, tuna, kamenice, sir, sladoled, paradajz, bobičasto voće, klice, krumpiri i jaja – najrizičnije su namirnice kad je trovanje hranom posrijedi.

Nova američka studija provedena u saradnji s FDA (Food and Drug Administration) iznjedrila je listu s deset najrizičnijih namirnica.

povrce-trovanje1Te se potencijalno opasne namirnice, prenosi Food Business News, povezuju s čak 40 % zabilježenih slučajeva trovanja hranom u SAD-u. Na objavljenu listu pobunile su se mnoge američke prehrambene kompanije. Međutim, nutricionistima nije nelogičan sastav liste. Iz zelenog lisnatog povrća prijeti kemija kojom su tretirani, ponajprije pesticidi.

“Špinat je, primjerice, pun nitrata koji se pretvaraju u nitrite, a oni mogu proizvesti nitrozamine. To mogu postati kancerogeni spojevi ako se već kuhani špinat podgrijava ili dugo stoji, valja ga brzo nakon branja pripremiti. Toksičan može postati pri podgrijavanju i krumpir, a opasnost prijeti i iz zelenog krumpira koji klija i tako oslobađa solanin, a on potiče razgradnju naših bjelančevina”, navodi nutricionistica dr. Donatella Verbanac, medicinska biokemičarka.

Objašnjava i da tuna može uzrokovati trovanje teškim metalima ako more nije jako čisto te da iz nje kao plave ribe prijete histamini ako se neadekvatno skladišti.

Kamenice se jedu sirove, a lako se u njima mogu smjestiti bakterije. Sir je rizičan zbog hormona koji su u mlijeko prispjeli tretiranjem goveda, ali to se, za razliku od SAD-a, u regiji ne primjenjuje pa i ne bi trebalo biti takve opasnosti, ističe dr. Verbanac. U sladoledu prijeti salmonela, baš kao i kod nas, a slično je i s jajima u slučaju da nisu dovoljno svježa.

Paradajz, bobičasto voće i klice potencijalno su opasne ako su tretirane pesticidima, a da pri tome nije poštovana karenca te u slučaju lošeg konzerviranja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: