Preskoči navigaciju

Izvješće o prijevarama u korištenju EU fondova. Povećani broj slučajeva nepravilnosti i prijevara može biti rezultat boljeg sustava nadzora trošenja sredstava. Broj slučajeva nepravilnosti i prijevara u korištenju sredstava iz zajedničkih europskih fondova znatno je porastao prošle godine u području poljoprivrednih poticaja, kohezijske politike i pretpristupne pomoći zemljama članicama, pokazalo je izvješće koje je u srijedu objavila Europska komisija.

Europski fondovi, dosad je to bilo tako, generator su razvoja novih zemalja članica, a u vremenu ekonomske krize, traži se doslovce svaki euro.

Komisija je objavila godišnje izvješće o zaštiti financijskih interesa EU-a i borbi protiv prijevara u kojem su navedene mjere Komisije i zemalja članica tijekom prošle godine u sprječavanju, otkrivanju i ispravljanju nepravilnosti i prijevara.

Prema terminologiji Europske komisije, nepravilnošću se označava slučaj kad korisnik sredstava ne radi u skladu s pravilima i zahtjevima EU-a, a što može imati negativni utjecaj po financijske interese EU-a. Nepravilnosti su često rezultat pukih pogrešaka. S druge strane, prijevara je namjerno učinjena nepravilnost, što predstavlja kazneno djelo.

Komisija navodi da povećani broj slučajeva nepravilnosti i prijevara može biti rezultat boljeg sustava nadzora trošenja sredstava i većeg broja slučajeva koji se prijavljuju.

Kod korištenja pretpristupnih fondova, broj prijavljenih slučajeva iz 14 zemalja koje primaju pretpristupnu pomoć porastao je za 35 posto tijekom 2009. Komisija procjenjuje da je riječ o ukupnom iznosu od 117 milijuna eura.

Broj nepravilnosti zabilježen u 10 zemalja, koje su u EU ušle 2004. stalno opada, budući da te zemlje postupno dobivaju sve manje sredstava iz pretpristupnih fondova, a sve više iz Kohezijskog i strukturnih fondova. S druge strane, raste broj nepravilnosti u Rumunjskoj i posebice Bugarskoj, koje su ušle tri godine kasnije.

Komisija navodi da je povećani broj nepravilnosti koje je prijavila Bugarska rezultat boljeg razumijevanja obveze da se osigura zdrav sustav upravljanja financijama u toj zemlji.
Komisija je Bugarskoj suspendirala isplatu dijela sredstava dok tamošnje vlasti ne pokažu ozbiljne napore u borbi protiv korupcije. Istodobno je i Komisija pojačala nadzor nad trošenjem sredstava u Bugarskoj, i to je sve skupa dovelo do većeg broja prijavljenih slučajeva nepravilnosti i sumnji na prijevare.

Broj prijavljenih nepravilnosti u području poljoprivrednih subvencija porastao je za 43 posto, a procjenjuje se da je riječ o ukupnom iznosu od 125 milijuna eura.

Broj nepravilnosti i sumnji na prijevaru u području regionalne pomoći također je znatno povećan, a iznos koji je u pitanju porastao je s 57 milijuna na 109 milijuna eura.
Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF) također je u srijedu objavio izvješće u kojem se spominje slučaj bivšeg euroskeptičnog britanskog zastupnika u Europskom parlamentu. On je u studenome prošle godine osuđen na dvije godina zatvora jer je 40.000 eura koje je službeno prijavio kao plaću za svog asistenta, završilo na njegovom računu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: