Preskoči navigaciju

Britanski genetičari su napravili genetsku mapu pšenice i time otvorili mogućnost stvaranja novih sorti te žitarice, koje će donositi veće prinose, piše  britanska štampa. “Indiependent” na naslovnoj strani ocjenjuje da je riječ o najvećem napretku u proizvodnji žita još od prije 10.000 godina, kada su ga prvi ratari počeli sijati.

Najljepše od svega je što naučnici, koji su “mapirali” gene pšenice, svoje rezultate neće držati u tajnosti. Već danas će ih, kako su najavili, objaviti na Internetu, pa će stručnjaci koji rade na razvoju novih sorti širom svijeta odmah moći koristiti ovo dostignuće, kako bi došli do sorti koje su otpornije na bolesti i sušu.

Prinos pšenice po hektaru danas je tri puta veći nego u vrijeme starih Rimljana, ali u posljednjih deset godina prinosi stagniraju, a porast broja ljudi na planeti zahtjeva da se u narednih četiri desrtljeća proizvodnja poveća za 50 posto.

Mapiranje gena pšenice će biti od neprocjenjivog značaja za rješavanje problema nestašice hrane u budućnosti, rekao je “Indipendentu” jedan od stručnjaka koji su učestvovali u ovom projektu.

List napominje i da genom žita sadrži oko 17 milijardi “slova” (simbola azotnih baza koje čine genetski materijal), što znači da je čak pet puta veći od ljudskog.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: