Preskoči navigaciju

Dobro organizirani lanac šverca stoke s kojima je usko povezana prodaja zaraženog, pokvarenog ili nekvalitetnog mesa snažno je uzdrman otkrićem afere o kravi Šani.

Među nekima koji su tada javno napali sustav kontrole, iznoseći sve manjkavosti, bio je sugovornik Jutarnjeg lista koji se danas boji za život, te tvrdi da mu državno odvjetništvo već pet godina ne da disati.

“Sjećate li se afere s kravom Šanom za koju se sumnjalo da ima kravlje ludilo, da bi se na kraju otkrilo da je prošvercana i ilegalno zaklana? Dan-danas se državno odvjetništvo bavi sa mnom zbog toga. A znate li da istovremeno pravi krivci, oni koji su zaklali kravu, dakle šverceri, dolaze kod nas? Surađuju s državnim aparatom! Ne daju mi disati, pa sam išao na policiju prijaviti se, samo da bi se to riješilo, da bi objasnio da se u ovoj državi ne provodi kontrola tržišta mesa i stoke. Zanimljivo je da su pravilnici sročeni tako da se ne mora analizirati oksidacija stanica i hidroliza masti. Zašto, ako to rade u Europskoj uniji u koju mi želimo ući? Zato da bi nam ta EU i ostatak svijeta mogli prodavati staro i nekvalitetno meso. Razvijene zemlje ne žele svoju naciju hraniti s tim mesom jer znaju dobro da bi im znatno porasli troškovi zdravstva. Najžalosnije mi je kada čitam u novinama da se neki stručnjak priča nešto, a zna da to što priča nije istina. Pričaju ono što moraju”, kazala je za Jutarnji list osoba vezana za sve ugroženiju domaću proizvodnju mesa.

Afera s kravom Šanom je izbila kada je otkriveno da je meso krave zaraženo kravljim ludilom. Iako su prvotni uzorci pokazivali da je krava zaražena, poslije je iz laboratorija iz V. Britanije stiglo izvješće kako nije riječ o zarazi. Istinu o slučaju, piše Jutarnji, do danas nitko ne zna.

Šok je naime uslijedio kada je otkriveno kako je Šana ilegalno prošvercana navodno iz Srbije, čime se potvrdila sumnja da veterinarska inspekcija radi brojne propuste u kontroli hrane. Zatvoreno je 7 od 18 klaonica, nekoliko je veterinarskih inspektora – pokajnika priznalo da su prikrivali ilegalno klanje i prodaju stoke. Oni su bili dio takozvane agromafije, koja je uz podršku države i trgovaca organizirala ogromno crno tržište hranom, piše Jutarnji.

I Čobanković je tada priznao postojanje crnog tržišta, te je obećao strožu kontrolu tržišta mesa. Dokaz da tada šverc nije prestao je nedavno otkriće velike količine ilegalnog mesa u Srbiji, koje je bilo namijenjeno preprodaji mesnicama i trgovinama. Policija i veterinarska inspekcija je od početka ove godine zaplijenila čak 8 tona mesa bez dokumentacije o roku trajanja, kvaliteti i vrsti mesa. Većina je, tvrde, uvezena u zemlju iz BiH, Kosova i Makedonije.

No u Sindikatu carinika tvrde kako problem nije šverc malih količina, nego kontrola konvoja šlepera s desecima tona mesa.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: