Preskoči navigaciju

Gladovanje svjetske populacije treba spriječiti, pa bi zato trebalo dozvoliti i veću upotrebu genetski modificirane hrane, piše “Dejli telegraf”. List procjenjuje da će u narednih 60 godina broj stanovnika na našoj planeti dostići cifru od 9,2 milijarde.

Komisija naučnika koju je osnovala britanska vlada upozorava da je stoga neophodno naći niz rješenja – od toga da se tradicionalna poljoprivreda učini efikasnijom, do uvođenja genetski modificiranih žitarica.

Predviđanja o porastu populacije prije par dekada izazivala su apokaliptična upozorenja o gladi i prenaseljenosti, pa se planeta, zaključuje list u svom kometaru, ipak prehranila.

Sličnog su stava, nastavlja list, i francusko ministarstvo poljoprivrede i Udruženje mašinskih inženjera koji su zaključili da se 9 milijardi ljudi može prehraniti ukoliko tehničke mogućnosti budu bolje iskorištene.

Primjera radi “Dejli telegraf” navodi da polovina hrane koja se proizvede u Africi istruli prije nego što stigne do svojih kupaca.To bi recimo, mogle  izmjeniti odgovarajuće hladnjače i bolji putevi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: