Preskoči navigaciju

Svijet se približio još jednoj krizi hrane, upozorio je u utorak generalni direktor Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) Jacques Diuof, zalažući se za uvođenje propisa kojima bi se suzbile aktivnosti špekulanata na terminskim tržištima prehrambenih sirovina. – Visoke cijene i njihova nestabilnost nastavit će se i   narednih godina, ukoliko se ne izborimo sa strukturnim uzrocima neravnoteže međunarodnog poljoprivrednog sistema, izjavio je Diouf.

U izjavi za tokijski poslovni list Nikei, šef FAO-a je istakao da postoji hitna potreba za “novim mjerama transparentnosti i regulacije” da bi se izašlo na kraj s djelovanjem špekulanata, prenosi Reuters.

Diouf je također okrivio trgovinske barijere u razvijenim zemljama kao uzročnike poremećaja ravnoteže ponude i tražnje i upozorio na moguću političku nestabilnost kao posljedicu krize hrane.

– U narednih 40 godina biće nužno povećati svjetsku poljoprivrednu proizvodnju za 70 posto, pri čemu u zemljama u razvoju i za 100 posto, naglasio je Diouf.

To podrazumjeva da se zvanična globalna pomoć za razvoj poljoprivrede poveća za 44 milijarde dolara, kao i da investicije privatnog sektora u agrar porastu za 60 milijardi dolara – na 200 milijardi dolara godišnje.

Taj novac bi, ističe Diouf, između ostalog trebalo iskoristiti za financiranje malih radova na regulaciji vodnih resursa, izgradnju lokalnih skladišnih kapaciteta, seoskih puteva, luka za ribarske brodove i klaonica u zemljama u razvoju.

Nepovoljne vremenske prilike i prirodne katastrofe pogodile su neke značajne proizvođače žitarica, kao što su Rusija i Australija, podstičući strahovanja od manjka hrane, naročito s obzirom na rast tražnje privredno sve jačih mnogoljudnih zemalja kao što su Kina i Indija.

U siječanjskom izvještaju FAO-a navedeno je da su svjetske cijene šećera i mesa dostigle rekordne vrijednosti, dok je indeks cijena žitarica ove organizacije (koji obuhvata najvažnija žita – pšenicu, rižu i kukuruz) dostigao najvišu vrijednost od kolovoza 2008. godine.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: