Preskoči navigaciju

Hrvatski sjemenari žele doskočiti sjetvi nedeklariranog sjemena, tzv. tavanuše, koju su neki od poljoprivrednika počeli sijati čim je početkom godine na snagu stupio Pravilnik koji prati novi Zakon o poljoprivrednim potporama koji im to dozvoljava. Naime, u novom je Pravilniku “izbačena” rečenica u kojoj je stajalo da je za ostvarivanje prava na poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji obvezno sijati certificirano sjeme.

Kako doznajemo od Drage Čorića, predsjednika Udruženja hrvatskih proizvođača sjemena Hrvatsko sjeme, već krajem ovog tjedna sastat će se povjerenstvo za izmjene i dopune Zakona o zaštiti biljnih sorti, koje Hrvatska ima već desetak godina, ali do sada nije bio primjenjivan. Čorić navodi da se u zakon planira ugraditi obvezna naplata autorskih prava licence, uvesti nova kategorija sjemena koja će morati biti dorađena u ovlaštenoj ustanovi i slično.
Predstojnik Odjela za sjemenarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek Josip Šimenić kaže da se na neki način želi stati na kraj anarhiji koju je prouzročilo brisanje samo jedne rečenice u pravilniku, jer je u pravilniku propisano što se više ne mora sijati, ali nije propisano što se mora, a ujedno je i cilj zaštititi intelektulano vlasništvo sjemenarskih kuća.

Grivičić: To neće proći

Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), kaže da namjera naplate licence za sjeme neće proći. HPK se inače zalagao da se seljacima pojeftini proizvodnja odnosno da mogu ostvariti pravo na poticaje i ako ne siju deklarirano sjeme. “Ako u tomu sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede, to nije u redu. Ako pak to na svoju ruku rade sjemenari, znači i da nam sada daju za pravo kad smo tvrdili da nigdje u svijetu država ne uvjetuje što ćeš sijati kako bi dobio poticaje”, kaže Grivičić, te dodaje da se slično pokušalo provesti i u Njemačkoj, ali nije prošlo jer su tamošnji farmeri tužili sjemenare i dobili spor.

Autor: Z.Rupčić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: