Preskoči navigaciju

Jedna trećina hrane koja se godišnje proizvede u svijetu, što je oko 1,3 milijarde tona, propadne ili se baci, upozorila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). “S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svjetske populacije bilo bi djelotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane”, navedeno je u izvještaju FAO-a koji prenosi AFP.

Dok 925 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica, upozorili su stručnjaci FAO-a.

U zemljama u razvoju problem su prije svega gubici hrane, bilo zbog podbačaja roda ili loše infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama problem u tome što i trgovci i potrošači bacaju savršeno jestivu hranu.

Stanovnici Europe ili Sjeverne Amerike prosječno godišnje bace između 95 i 115 kg hrane.

FAO ističe da trgovci stavljaju pretjeran naglasak na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uvjetom da ima dobar okus i da je neškodljiv.

Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba. Tome doprinose, naprimjer, i suviše velika pakiranja gotovih jela u trgovinama ili švedski stolovi po fiksnoj cijeni u restoranima.

Kasnije ovog mjeseca u Njemačkoj bi se trebala  održati konferencija pod nazivom “Čuvajte hranu!”, pa je FAO za tu priliku izdao ovaj izvještaj na bazi podataka naručenih od Švedskog instituta za hranu i biotehnologiju

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: