Preskoči navigaciju

Globalne cijene hrane zadržale su se u srpnju blizu najviših razina u tri godine, priopćila je Svjetska banka, ukazujući istodobno na nizak nivo zaliha.

Indeks cijena hrane koji izrađuje Svjetska banka porastao je u srpnju na godišnjem nivou za 33 posto, zadržavši se nadomak razina dosegnutih 2008., uz značajna poskupljenja kukuruza i šećera.

“Tvrdokorno visoke cijene i niske zalihe hrane ukazuju na to da smo još uvijek u opasnoj zoni, a najugroženiji se najteže nose s takvom situacijom”, upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, prenose mediji.

Visoke cijene hrane i energije podgrijale su inflatorne pritiske širom svijeta, pri čemu je taj problem više izražen u zemljama u razvoju.

Iako se u većini razvijenih zemalja cijene hrane stabiliziraju, neizvjesnosti vezane za globalnu ekonomiju i političku situaciju na Bliskom istoku i sjevernoj Africi znače da će cijene nafte vjerojatno ostati kolebljive i utjecati na inflaciju.

Iako su se zalihe hrane poboljšale u odnosu na travanj, uglavnom zahvaljujući dobroj žetvi pšenice u SAD-u i Europi, te boljim prinosima kukuruza u Argentini i Brazilu, globalne zalihe i dalje su “alarmantno” niske, upozoravaju u Svjetskoj banci.

Predviđaju također da će globalna proizvodnja žitarica u 2011/2012. godini porasti za tri posto u odnosu na procijenjenu proizvodnju u sezoni 2010/2011.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: