Preskoči navigaciju

U Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine uvezeno hrane za 1,1 milijardu dolara, a samo je voća uvezeno za 210 milijuna dolara, ističe Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Primjerice, prije krize tijekom koje se uvoz hrane smanjio, u Hrvatsku je 2008. uvezeno hrane za 15 milijardi kuna, što je pet milijardi više od iznosa ukupne vrijednosti domaće proizvodnje poljoprivrede i prehrambene industrije.

Uvoz hrane, kažu u EBRD-u, može se smanjiti povećanjem domaće proizvodnje. Primjerice, porastom prinosa kukuruza, soje i uljarica za 20 posto dobilo bi se 800.000 tona tih proizvoda, što bi se pozitivno odrazilo i na veću domaću proizvodnju hrane.

Ipak, uvoz hrane se količinski smanjuje pa bi podaci na kraju godine trebali biti drukčiji. Mora se uzeti u obzir da je cijena hrane na svjetskom tržištu rasla, što je utjecalo na vrijednost uvoza.

Hrvatska je međutim kronično ovisna o uvozu hrane, jer ima samo osam poljoprivrednih proizvoda dovoljno iz domaće proizvodnje. U EBRD-u ističu da će u Uniji profitirati oni proizvođači hrane, kao što je Podravka, koji imaju prepoznatljive brendove, a da se oni mali roizvođači moraju udružiti u klastere.

Uvoz raste jer se kontinuirano smanjuje domaća proizvodnja, a poticaji koje država daje, iako veći, očito nemaju efekt na proizvodnju hrane. Poduzeća u Hrvatskoj proizvode hrane u vrijednosti od oko pet milijardi kuna, isto toliko i poljoprivrednici, a ukupan uvoz dosegnuo je 15 milijardi kuna.

Zemlja koja godišnje uveze 1,2 milijarde dolara finalnih proizvoda i još sirovina za 700 milijuna dolara nije poljoprivredna. U Europi uvoz prehrambenih proizvoda maksimalno čini 8 posto ukupne vrijednosti tržišta hrane, a u Hrvatskoj je ta stopa već narasla na oko 40 posto.

Autor: MARINKO PETKOVIĆ

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: